Magazyny zbożowe
Przechowywanie zboża w pomieszczeniach specjalnie do tego celu przeznaczonych, podlega skomplikowanemu procesowi technologicznemu, którego podstawowymi operacjami są następujące czynności:
— przyjmowanie zboża do magazynu,
— ulepszanie jego jakości poprzez czyszczenie, przewietrzanie, wstępne sortowanie, suszenie,
przechowywanie zboża,
ekspedycja.
Każda z tych czynności stanowi oddzielny etap procesu technologicznego, przy czym przyjmowanie i ekspedycja zboża — głównie są związane z transportem.
Właściwości fizyczne zboża, tzn. jego sypkość, stwarzają korzystne warunki do stosowania różnorodnych środków transportowych i całkowitej mechanizacji transportu zboża wewnątrz magazynu. Zastosowanie me-
chanizacji umożliwia wprowadzenie procesu potokowego o dużej wydajności.
Procesy technologiczne, zachodzące w magazynach zbożowych, mają na celu poprawienie jakości przyjmowanego do magazynu zboża i doprowadzenie go do stanu umożliwiającego długotrwałe przechowywanie. Do tego celu stosowane są różnego rodzaju maszyny, suszarnie, wialnie, urządzenia do przewietrzania i wiele innych.
Przed podjęciem decyzji o budowie magazynu, przeznaczonego do przechowywania zboża, sporządza się schemat procesu technologicznego, w którym uwzględnić należy następujące elementy:
kolejność podstawowych operacji procesu technologicznego,
wybór typu magazynu,
wybór urządzeń transportowych.
Magazyny zbożowe przeznaczone są przede wszystkim do przechowywania żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia oraz nasion roślin motylkowych. Najczęściej spotykane magazyny:
płaskie, zwane podłogowymi — jedno i wielokondygnacyjne,
podłogowo-zasiekowe, jedno- i wielokondygnacjowe, lejowe,
komorowe, silosowe.
Magazyny podłogowe i podłogowo-zasiekowe, oparte są przeważnie na schemacie technologicznym, przystosowanym do tradycyjnych metod zbioru zbóż, przy użyciu narzędzi ręcznych, konnych żniwiarek i ciągnikowych snopowiązałek. Układ przestrzenny tych magazynów (rys. 3.4.) ma charakter zamkniętej formy budynku, która chroni zboże przed wpływami atmosferycznymi, szkodnikami, zanieczyszczeniami itp. Tego typu spichrze były z zasady pozbawione mechanizacji i wyposażone były w ruchome urządzenia podstawowe i maszyny czyszczące. Dlatego też magazyny podłogowe przeznaczano do składowania ziarna suchego lub lekko wilgotnego, dostarczonego z młocarni. Zakres procesów technologicznych był ograniczony w zasadzie do czyszczenia i zaprawiania ziarna, a głównym zadaniem było przygotowanie ziarna do siewu.
Magazyny podłogowo-zasiekowe o nowszych rozwiązaniach wyposażone są w mechaniczny transport ziarna — za pomocą dmuchaw lub podnośników czerpakowych. Magazyny podłogowo-zasiekowe różnią się od podłogowych zastosowaniem przegród ruchomych lub stałych, dzielących powierzchnię składową na mniejsze pola.
Pojemność magazynów gospodarczych starego typu ograniczona była do trzech rodzajów:
magazyn na 100 ton — 14 m3/t ziarna,
magazyn na 150 ton — 12 mVt ziarna,
magazyn na 250 ton — 11 m3/t ziarna.
Ponadto magazyny te odpowiadać musiały określonym wymaganiom technologicznym, takim jak: wysokość pomieszczenia magazynowego, dostęp światła dziennego, szczelność podłóg, ścian i dachu, suchość pomieszczeń, możliwość przewietrzania, odporność cieplna, wytrzymałość stropów oraz odpowiednia lokalizacja z dogodną komunikacją.
Spichrz lejowy ma dno ukształtowane w postaci leja, dzięki czemu powstaje możliwość samoczynnego zsypywania ziarna do urządzeń transportowych na dole, transportowania ziarna podnośnikami do góry i zasypywania rurami zsypowymi do zasieków na różnych kondygnacjach. Eliminuje to ręczną pracę przesypywania ziarna. Magazyny te ze względu na wyższe koszty budowy są mniej rozpowszechnione.
W spichrzu komorowym podział na kondygnację został zastąpiony komorą, dzięki czemu lepiej wykorzystana jest kubatura budynku. Utrudniona jest jednak w tych spichrzach kontrola przechowywanego ziarna w komorze i niezbędne są urządzenia sygnalizujące o nadmiernym zagrzewaniu się ziarna.
Spichrze komorowe stosowane są rzadko ze względu na ograniczoną ilość jednolitego ziarna zbieranego w gospodarstwie, dlatego też bardziej rozpowszechniły się spichrze kombinowane podłogowo-komorowe, w których część ziarna przechowywana jest w komorach, natomiast reszta ziarna w zasiekach i workach.
Współczesne metody zbioru zbóż za pomocą kombajnów zadecydowały o wprowadzeniu nowych wymagań technologicznych w zakresie przygotowania obróbki i składowania ziarna. Kombajnowy zbiór zbóż spowodował rozszerzenie zakresu procesów technologicznych ze względu na duże zanieczyszczenie i dużą wilgotność ziarna przy tym systemie zbioru. Dlatego też zaistniała potrzeba stosowania nowych zabiegów, jak: masowe przyjęcie zboża, czyszczenie, suszenie i konserwacja.
Najodpowiedniejszym typem magazynu do przechowywania zboża, pochodzącego ze zbioru kombajnowego, są magazyny typu silosowego. Magazyny te składają się z dwóch zasadniczych form przestrzennych:
pomieszczenia technologicznego wyposażonego w maszyny i urządzenia do czyszczenia, suszenia, odkażania, ważenia i wewnętrznego transportu ziarna,
baterii pojemników, zwanych silosami, przeznaczonych do magazynowania ziarna (rys. 3.5.).
Magazyny tego typu, z pełną mechanizacją procesów technologicznych, przystosowane są do dużej przepustowości i szybkiego oczyszczania ziarna, zapewniającego standard odpowiadający normom handlowym i siewnym (rys. 3.6.).
Zakładami związanymi z magazynowaniem ziarna są punkty czyszcząco-suszarnicze, stosowane przy modernizacji starych magazynów podłogowych, lub podłogowo-zasiekowych. Pełnią one funkcje związane ze
sprawnym przyjmowaniem ziarna, czyszczeniem, ważeniem i transportem wewnętrznym ziarna, a zatem funkcje, do których magazyny starego typu nie były przystosowane (rys. 3.7., 3.8., 3.9.).
W praktyce stosowane są również punkty czyszcząco-suszarnicze z baterią silosów dla zwiększenia przepustowości zmodernizowanych magazynów (rys. 3.10.).
Jednym z ważniejszych warunków sprawnej eksploatacji magazynów, jest lokalizacja obiektu w terenie. Decyzje takie podejmowane są na podstawie badań ekonomicznych, technicznych i .technologicznych. Celem
obniżenia kosztów transportu, magazyny zbożowe buduje się zwykle przy dogodnych szlakach komunikacji drogowej, kolejowej lub wodnej.
Sieć magazynów zbożowych na obszarach produkcji rolnej obejmuje dwa rodzaje magazynów: magazyny gospodarcze (PGR i punkty skupu), oraz magazyny należące do Polskich Zakładów Zbożowych. Pierwsze z nich lokalizowane są z uwzględnieniem układów osiedlowych na tle
sieci komunikacyjnej, w stosunku do przewidzianych obrotów w okresie szczytowego nasilenia zbioru zbóż. Magazyny Państwowych Zakładów Zbożowych natomiast lokalizowane są zgodnie z ogólnogospodarczą polityką kraju i przeznaczone są do magazynowania zboża zakupionego w punktach skupu, przewidzianego do dalszego obrotu.
Oprócz wymienionych magazynów, występują także spichrze o specjalnym przeznaczeniu, a mianowicie na ziarna niektórych zbóż i nasion, jak np. kukurydza, nasiona strączkowe, nasiona traw, które wymagają innych warunków magazynowania niż omawiane wyżej.
W najbliższych latach duży nacisk zostanie położony na magazyny zbożowe — silosowe, całkowicie zmechanizowane, bowiem kombajnowy zbiór zbóż obejmować będzie coraz większy obszar użytków rolnych, a wydajność zbóż z hektara, dzięki zabiegom agrotechnicznym, niewspółmiernie wzrośnie w porównaniu do zbiorów obecnych.