Ogólne wytyczne wykonywania zapraw
Produkcja zapraw budowlanych obejmuje dwie czynności: dozowanie i mieszanie składników zaprawy.
Dozowanie polega na właściwym doborze składników na podstawie założonych proporcji w celu uzyskania zaprawy o wymaganych właściwościach fizycznych i wytrzymałościowych.
W praktyce stosuje się najczęściej objętościowe dozowanie składników zapraw zwykłych, natomiast składniki zapraw specjalnych oraz dodatki poprawiające właściwości zapraw są dozowane wagowo.
Objętościowe proporcje sypkich składników zapraw dotyczą materiałów w stanie suchym i luźno usypanym. Piasek przechowywany na placu budowy zawiera w zależności od warunków atmosferycznych pewną ilość wilgoci, dlatego dozując objętościowo należy odmierzać go z pewnym nadmiarem, uwzględniając jego spulchnienie (wzrost objętości) na skutek zawilgocenia (tabl. 5-1).
Kolejność dozowania poszczególnych składników zapraw budowlanych różnych rodzajów określono w normach przedmiotowych.
Mieszanie zapraw może odbywać się ręcznie lub mechanicznie. Do mechanicznego mieszania zapraw stosuje się mieszarki korytkowe, miskowe oraz betoniarki
wszystkich typów. Zaprawy mieszane mechanicznie, a przede wszystkim te, które są przeznaczone do podawania za pomocą pomp, są „szlamowane" przez sita wibracyjne w celu oddzielenia obcych zanieczyszczeń i grubszych ziarn kruszywa. Czas mieszania składników powinien być tak dobrany, aby zaprawa została dokładnie wymieszana, a zarazem nie nastąpiło powtórne odsegregowanie grubszych ziarn kruszywa.
Zaprawy tynkarskie przeznaczone do podawania pompami i narzucane mechanicznie powinny mieć konsystencję bardziej ciekłą niż zaprawy podawane w pojemnikach i narzucane mechanicznie. Zamiast dozowania większych ilości wody zarobowej zaleca się w tym przypadku stosować dodatki napowietrzająco-uplastyczniające, które poprawiają urabialność zaprawy.