Pomieszczenia pomocnicze
Oprócz paszami, której przeznaczenie i funkcja są podobne jak w budynkach dla bydła, w owczarniach występuje pomieszczenie do strzyżenia owiec. Pomieszczenie to wyposażone jest w urządzenia do strzyżenia, klasyfikowania sierści i przechowywania jej. Punkty strzyżenia mogą być stałe lub przenośne. W ciągu roku owce strzyże się 1 4- 3 razy. Strzyżenie owiec może być ręczne lub mechaniczne. Urządzenia do mechanicznego strzyżenia owiec dzielą się na: agregaty elektryczne, agregaty mechaniczne i pojedyncze maszynki do strzyżenia — w zależności od pogłowia owiec.
Stały punkt strzyżenia musi się znajdować w jasnym i czystym pomieszczeniu, w którym rozmieszcza się agregaty do strzyżenia, stoły, wagę do ważenia sierści, stół do klasyfikowania sierści i inne urządzenia pomocnicze.
Pomieszczeniem związanym z udojem jest zlewnia mleka, ewentualnie hala udojowa. W większości gospodarstw udój jeszcze odbywa się ręcznie. Dla stada 50> 60 sztuk i więcej wskazane jest instalowanie dojarki mechanicznej przenośnej. Dla stada ponad 100 sztuk konieczna jest wydzielona dojarnia.
Najbardziej znane i rozpowszechnione są dojarnie typu „tandem" jako bardziej ekonomiczne w porównaniu z dojarnią karuzelową. W dojami „tandem" w ciągu 1 godziny człowiek może wydoić 60-80 owiec.
Produkowane są także dojarnie o wydajności 200 szt./l godz., obsługiwane przez 1 człowieka, oraz 2505-500 szt./l godz., obsługiwane przez 2 dojarzy.
Przed halą udojową przewiduje się zwykle poczekalnię, z której owce kolejno przechodzą na stanowiska udojowe. Pomieszczeniem przylegającym do dojami jest zlewnia mleka z kompletem instalacji do chłodzenia mleka, mycia naczyń i innych urządzeń.