Pomieszczenia pomocnicze
Pomieszczeniem najważniejszym i technologicznie związanym z halą dla zwierząt jest paszarnia. Wielkość i wyposażenie paszami uzależnione są od wielkości stada hodowanych zwierząt, wieku i rodzaju hodowli oraz technologii zadawania pasz.
W chlewniach o niewielkiej obsadzie zwierząt (kilkadziesiąt sztuk), przy tradycyjnym żywieniu, paszarnia jest zwykle połączona z halą dla zwierząt. Pasza przed zadawaniem do koryt powinna być odpowiednio przyrządzona. W tym celu w paszami muszą być zainstalowane odpowiednie maszyny i urządzenia, takie jak: maszyny do płukania i krajania, parniki, mieszarki zielonek, sieczkarnie i gniotowniki.
W dużych fermach trzody chlewnej (kilkaset sztuk) pasze przygotowuje się w specjalnie wyposażonych budynkach, z których karma dostarczana jest w postaci gotowej (rys. 4.90., 4.91.). Budynki te noszą nazwę centralnych paszami.
Wielkość paszami i ich wyposażenie w fermach o dużej obsadzie zwierząt wynika z przyjętej technologii żywienia. Przebieg procesu przygotowawczego w centralnej paszami polega na wykonywaniu szeregu czynności związanych z dostawą i przygotowaniem pasz.
Ponadto przygotowuje się ziemniaki surowe lub kiszone, magazynowane na ogół poza paszarnią; a poza tym — buraki lub zielonki. Wszystkie te pasze są odpowiednio przyrządzone — według określonej receptury i następnie transportowane do budynków dla zwierząt. Cały proces produkcyjny w paszarniach centralnych jest zmechanizowany lub zautomatyzowany. W tym celu instaluje się w paszami takie maszyny i urządzenia, jak: mieszalniki pasz, agregaty dozowania wagowego, otrząsacze, płuczki, transportery, parniki, przenośniki i inne, które tworzą szereg linii technologicznych, gwarantujących dostawę paszy w odpowiednim czasie i w odpowiednich ilościach.