A A A

SKŁAD W PIWNICY

Składy w piwnicy urządza się szczególnie w domkach na wsi. Jedno pomieszczenie o powierzchni 3-5 m2 (dostępne bezpośrednio z ogródka) potrzebne jest jako składzik narzędzi niezbędnych do pracy w ogro­dzie oraz na przechowanie ich przez zimę. Nie musi być to specjalnie wydzielone pomieszczenie - może być częścią większego. Dobrze jest nawet w najwię­kszej piwnicy wydzielić miejsce na przechowywanie warzyw, przetworów domowych itp., o powierzchni 3-5 m2. W czasie zimy ziemniaki i warzywa najlepiej prze­chowuje się w specjalnym pomieszczeniu o powierz­chni około 3 m2. W warunkach miejskich wystarczy 1-1,5 m2. Składziki te muszą mieć bezpośrednie wie­trzenie, ale nie muszą mieć naturalnego oświetlenia. Podłoga może być betonowa, ale dużo łatwiej utrzy­mać czystość stosując lastrico. Wielkość pomieszczeń składowych uzależniona jest przede wszystkim od zainteresowań użytkowników domu, od warunków, w jakich stoi domek (wielkość ogrodu). Dobre rozwiązanie jest także wtedy, gdy ko­rytarz czy jakieś inne pomieszczenie w piwnicy połą­czone jest ze schodami prowadzącymi do ogrodu.