SKŁAD W PIWNICY
Składy w piwnicy urządza się szczególnie w domkach na wsi. Jedno pomieszczenie o powierzchni 3-5 m2 (dostępne bezpośrednio z ogródka) potrzebne jest jako składzik narzędzi niezbędnych do pracy w ogrodzie oraz na przechowanie ich przez zimę. Nie musi być to specjalnie wydzielone pomieszczenie - może
być częścią większego. Dobrze jest nawet w największej piwnicy wydzielić miejsce na przechowywanie warzyw, przetworów domowych itp., o powierzchni 3-5 m2. W czasie zimy ziemniaki i warzywa najlepiej przechowuje się w specjalnym pomieszczeniu o powierzchni około 3 m2. W warunkach miejskich wystarczy 1-1,5 m2. Składziki te muszą mieć bezpośrednie wietrzenie, ale nie muszą mieć naturalnego oświetlenia. Podłoga może być betonowa, ale dużo łatwiej utrzymać czystość stosując lastrico.
Wielkość pomieszczeń składowych uzależniona jest przede wszystkim od zainteresowań użytkowników domu, od warunków, w jakich stoi domek (wielkość ogrodu). Dobre rozwiązanie jest także wtedy, gdy korytarz czy jakieś inne pomieszczenie w piwnicy połączone jest ze schodami prowadzącymi do ogrodu.