SPIŻARNIA
Z oczywistych względów sytuuje się ją w pobliżu kuchni. Można do niej wchodzić bezpośrednio z kuchni, ale może być również wejście z przedpokoju. W spiżarni przechowuje się niezbędne przedmioty kuchenne, żywność, przetwory domowe itp. Jej wielkość w warunkach miejskich wynosi 2-3 m2, a w wiejskich 3-5 m2. Spiżarnia nie musi być oświetlana i wietrzona przez okno, nawet jeżeli jedną z jej ścian jest ściana zewnętrzna. Zupełnie wystarczające są przewody wentylacyjne umieszczone przy podłodze i przy suficie, z dającą się regulować kratką (lub tylko siatką) o takim samym kolorze jak tynk na elewacji. Jeżeli spiżarnia nie przylega do ściany zewnętrznej, wystarczy wietrzyć ją za pomocą pionowego kanału wentylacyjnego 14x14 cm, wychodzącego ponad dach. Ściany spiżarni powinno się bielić wapnem. Na podłogę poleca się wykładzinę ceramiczną, np. terakotę lub PCW. Półki powinny mieć dwa rodzaje głębokości, zwłaszcza w spiżarniach długich i wąskich (100 x 300 cm) - 15-20 cm na dłuższej ścianie i 60-90 cm na
ścianie krótszej (z zasady umieszczone aż do sufitu w celu lepszego wykorzystania pomieszczenia). W spiżarni nie powinna znajdować się lodówka. W domkach niepodpiwniczonych można urządzić spiżarnię pod schodami (jako drugą).
Wielkość spiżarni zależy od wielkości piwnicy - szczególnie na wsi. Drzwi do spiżarni powinny być pełne, mieć 70 cm szerokości, a otwierać się mogą na zewnątrz i do wewnątrz. Spiżarnia nie powinna być ogrzewana. Stosuje się w niej oświetlenie sufitowe.