Główna
Na obecnym etapie rozwoju społeczno-gospodarczego w Polsce następuje szybkie wyrównanie potrzeb w zakresie usług dla ludności zamieszkałej w miastach i na wsi. Zróżnicowane są jedynie formy organizacyjne i programowe zaspokojenia tych potrzeb ze względu na rozmieszczenie ludności w terenie. Zasadnicza różnica pomiędzy miastem i wsią polega na koncentracji ludności miast w kilkuset małych, średnich i dużych jednostkach osadniczych, w przeciwieństwie do rozproszenia ludności wiejskiej w kilkudziesięciu tysiącach drobnych nieraz jednostek osadniczych.
Wychodząc z docelowego zrównania standardu usług dla całej ludności naszego kraju, stoimy przed koniecznością poszukiwania optymalnych rozwiązań przestrzennych o różnorodnych programach dostosowanych do istniejącej sieci osadnictwa. Zadanie jest bardzo złożone ze względu na to, że każdy program usług jest integralnie związany z liczbą obsługiwanej ludności, a liczba ludności objęta działaniem usługi jest związana z optymalnym czasem dojścia lub dojazdu. Zatem rozmieszczenie sieci usług w osadnictwie wiejskim jest zależne od stopnia skupienia osiedli wiejskich, liczby ludności i środków komunikacji.
Ze względów ekonomicznych występuje konieczność koncentracji usług dla ludności w miejscowościach określonych planem zespołu jednostek osadniczych. Koncentracja usług, obok zapewnienia dobrej obsługi ludności, pozwala na obniżenie kosztów realizacji i eksploatacji zabudowań i wyposażenia technicznego. Duże znaczenie ma również możliwość tworzenia poprawnej kompozycji architektonicznej zespołu usługowego, co nie jest możliwe do osiągnięcia przy rozproszeniu poszczególnych usług w osiedlu wiejskim. Drobna przeważnie skala tych obiektów uzyskuje właściwą skalę w osiedlu przez łączenie usług w jeden lub kilka zespołów.
Usługi dla produkcji rolnej są związane z formami organizacyjnymi i rodzajem prowadzonej produkcji. Specyfika produkcji rolniczej jest bardziej zróżnicowana aniżeli produkcja pozostałych działów gospodarki narodowej. Składa się na to bezpośrednia zależność wyboru rodzajów produkcji od warunków środowiska przyrodniczego. Cykliczność produkcji rolniczej i zwierzęcej, która występuje w postaci biologicznych procesów reprodukcji poszczególnych gatunków roślin i zwierząt, wymaga odpowiedniego przystosowania usług produkcyjnych. W porównaniu z usługami dla ludności, w których potrzeby są w zasadzie jednorodne, w programowaniu usług dla produkcji rolniczej występują również duże różnice związane z rodzajem prowadzonej produkcji rolniczej w danym rejonie. Zatem rejonizacja produkcji rolniczej, skala tej produkcji i jej organizacja wyznaczają niezbędny program budownictwa i organizację sieci usług. W dużym uproszczeniu działalność usługową dla produkcji rolniczej można sprowadzić do dwóch podstawowych czynności: zaopatrzenie wszystkich gospodarstw w niezbędne środki produkcji i odbiór z gospodarstw wyprodukowanej masy towarowej.
W skład zaopatrzenia gospodarstw wchodzą również usługi z zakresu budownictwa i wyposażenia technicznego, to znaczy: mechanizacji, melioracji itp. Zbyt produkcji rolniczej, w miarę wprowadzania specjalizacji, będzie wykazywał dalsze tendencje integracyjne z przemysłem przetwórczym. W niektórych gałęziach produkcji rolniczej integracja ta została już dokonana. Np. kontraktacja buraka cukrowego przez przemysł cukrowniczy, chmielu przez przemysł piwowarsko-słodowy, tytoniu przez przemysł tytoniowy itp. Następuje obecnie ściślejsza integracja rolnictwa z przemysłem mleczarskim, mięsnym, warzywniczo-owocarskim.
Podstawowa działalność usługowa dla produkcji rolniczej obejmuje transport mas towarowych z rolnictwa do przemysłu przetwórczego i handlu oraz z różnych gałęzi przemysłu i handlu do gospodarstw rolniczych. W docelowym rozwoju usług dla produkcji rolniczej zakłada się bezpośrednią obsługę gospodarstw, to jest zaopatrzenie i odbiór produkcji z poszczególnych gospodarstw. Taki system działania usług pozwoli na koncentrację rolnictwa wyłącznie na czynnościach produkcyjnych.
Działalność usługowa obejmuje kilka milionów gospodarstw indywidualnych i kilka tysięcy gospodarstw uspołecznionych. Ekonomika działalności usługowej wykazuje, że wskazane jest tworzenie dużych baz zaopatrzenia i zbytu, które można wyposażyć w nowoczesne urządzenia techniczne, wyładunkowe i załadunkowe oraz magazynowo-składowe o' odpowiedniej pojemności i wydajności. Dużą uwagę przywiązuje się do ograniczenia liczby załadunków i wyładunków oraz do ograniczenia strat ilościowych i jakościowych w czasie składowania i transportu.
Z analiz sieci osadniczej wynika, że nie jest możliwe stosowanie jednego modelu ośrodka usługowego dla produkcji rolniczej. Konieczna jest realizacja wielu różnorodnych programów, które nawiązywać będą do układu sieci osadniczej, specjalizacji produkcji rolniczej, rozmieszczenia przemysłu przetwórczego, składów handlowych, układu komunikacyjnego i środków transportu.
Należy liczyć się ponadto z koniecznością wprowadzania odpowiednich zmian w rozmieszczeniu usług dla rolnictwa w związku z dalszym rozwojem techniki. W niektórych krajach są stosowane już rurociągi do mleka, transport pneumatyczny rurociągami materiałów sypkich i transport kontenerowy. Wzrasta również pojemność i wydajność środków transportu i urządzeń załadowczych i wyładowczych. Duże możliwości usprawnień w magazynowaniu plonów i materiałów masowych dają np. powłoki pneumatyczne z tworzyw stucznych. W pozostałych działach usług dla rolnictwa, np. w usługach weterynaryjnych, ochrony roślin, usługach technicznej obsługi środków transportu i maszyn rolniczych, występują tendencje do większej koncentracji usług w wybranych punktach sieci osadniczej i zwiększenie obszaru objętego ich działaniem. Niektóre kategorie usług, np. rozsiewanie nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, usuwanie awarii maszyn rolniczych są dokonywane w obecnych warunkach, na razie jeszcze w niewielkim zakresie, przy użyciu samolotów. Postęp w wynikach produkcji rolniczej, na tle współczesnego rozwoju technicznego, w coraz większym stopniu staje się zależny od organizacji i poziomu świadczonych rolnictwu usług.
Prawidłowe rozmieszczenie usług w sieci osadnictwa wiejskiego, optymalizacja programów i racjonalne zagospodarowanie przestrzenne ośrodków usługowych, należy zaliczyć do ważnych zadań planowania przestrzennego obszarów rolnych. Budownictwo ośrodków usługowych poprzez różnorodność programów, stosowanie w szerszym zakresie nowoczesnej techniki i technologii, wznoszenia i użytkowania obiektów tworzy warunki do poszukiwań nowoczesnej architektury ośrodków w krajobrazie rolniczym.
Z punktu widzenia ekonomiki rolnictwa, na produkcję rolną składają się: ziemia, kapitał i praca. W gospodarstwach rolnych te trzy elementy i ich wzajemne proporcje wyznaczają wielkość i kierunki produkcji.
Inna definicja stwierdza, że integralną częścią gospodarstwa są budynki. Budownictwo w gospodarstwach rolnych jest związane z wielkością i kierunkami prowadzonej produkcji. W gospodarstwach rolnych występują więc różnorodne programy budownictwa. Wspólną cechą wszystkich gospodarstw jest podział produkcji na dwa główne działy — produkcję roślinną i produkcję zwierzęcą.
Ogólnie biorąc, można podzielić budownictwo w gospodarstwach rolnych — na związane z produkcją roślinną i związane z produkcją zwierzęcą. Podział ten nie jest jednak dość precyzyjny ze względu na to, że nowoczesna organizacja pracy i technologia eliminują cały szereg budynków niezbędnych nadal w gospodarce tradycyjnej. Dlatego też ściślejszy podział budownictwa w gospodarstwach rolnych będzie związany z poziomem organizacji pracy i stosowaną technologią, np. w gospodarstwach indywidualnych, tradycyjnych można wyodrębnić budynek inwentarski, stodołę do składowania plonów i niekiedy szopę na maszyny i narzędzia rolnicze, nawozy mineralne itp. W gospodarstwie nowoczesnym ma zastosowanie wielofunkcyjny budynek inwentarsko-składowy.
W gospodarstwach wielkoobszarowych wystąpi zanik magazynowania plonów, które będą przekazywane bezpośrednio do przemysłu przetwórczego i handlu. Zmiany w technologii żywienia zwierząt gospodarskich eliminować będą tradycyjne budownictwo magazynowo-składowe pasz i ściołów, które zastępowane będzie w coraz większym stopniu silosami na kiszonki i pasze treściwe. Wprowadzenie do mechanizacji prac w gospodarstwach, coraz to wydajniejszych maszyn, użycie maszyn wieloczynnościowych, większej centralizacji technicznej obsługi rolnictwa — eliminować będą realizowany dotychczas duży program budownictwa warsztatów, garaży i wiat na maszyny.
Na tle ogólnego postępu naukowego i technicznego następuje wzrost ilościowy i jakościowy produkcji rolniczej w obydwu współzależnych działach, to znaczy: produkcji roślinnej i produkcji zwierzęcej. W produkcji roślinnej wzrost plonów jest osiągany poprzez eliminację z upraw roślin mniej wydajnych, a wprowadzenie wyselekcjonowanych odmian, które dają wysokie plony. Na wzrost plonów wpływa również cały szereg zabiegów agrotechnicznych, takich jak orka, nawożenie organiczne i mineralne, melioracje. Wzrastająca produkcja roślinna tworzy bazę do dalszego rozwoju produkcji zwierzęcej, w postaci pasz pochodzenia roślinnego.
W dalszym doskonaleniu gatunków i ras zwierząt, dąży się do uzyskania dużego przyrostu produkcji przy racjonalnym zużyciu pasz. Coraz większą wagę przywiązuje się do technologii żywienia i tworzenia sprzyjających produkcji warunków środowiska, w którym przebywają zwierzęta. W technologii żywienia najlepsze wyniki uzyskuje się przez kontrolowane dozowanie pasz oraz stosowanie możliwie jednolitych pasz, dostosowanych składnikami pokarmowymi do potrzeb określonych grup zwierząt. Nowoczesne technologie żywienia tworzą dogodne warunki dla mechanizacji przygotowania i zadawania pasz. Eliminowana jest w produkcji zwierzęcej tradycyjna zależność utrzymania zwierząt z okresem wegetacji roślin (letnie wypędy pastwiskowe, dowóz zielonek z pola do obór itp.). W nowocześnie zorganizowanej produkcji zwierzęcej występuje coraz ściślejsza zależność technologiczna obejmująca produkcję pasz, przetwarzanie i konserwację, przygotowanie w centrali paszowej i dozowanie do stanowisk karmowych. Wszystkie te czynności mogą być w pełni zmechanizowane.
Odrębnym zagadnieniem technicznym, które musi być jednak rozwiązywane w sposób funkcjonalny łącznie z żywieniem, jest usuwanie obornika. W budynkach'dla krów mlecznych występuje czynność udoju, a w kurnikach dla kur niosek — czynność odbioru jaj.
Odchody zwierzęce są wykorzystywane w rolnictwie jako nawóz organiczny dla produkcji roślinnej, przy czym najwyższe wartości nawozowe posiada obornik z budynków dla bydła. W tradycyjnej hodowli zwierzęta utrzymywano na tzw. głębokiej ściółce. Obornik tworzył warstwę, którą ścielono raz dziennie słomą dla utrzymania względnej czystości. Usuwanie obornika odbywało się kilkakrotnie w ciągu roku. Bliższe badania wykazały, że system ten znacznie pogarsza ogólne warunki mikroklimatyczne w budynku i ujemnie wpływa na wyniki produkcyjne. System ten jest stosowany nadal w układach wolnowybiegowych dla krów i w budynkach dla owiec, dla uproszczenia czynności obsługi i ograniczenia kosztów budynku.
Najlepsze wyniki produkcyjne są jednak uzyskiwane przez różne rozwiązania umożliwiające wydzielenie części legowiskowej, która pozostaje czysta, od części gnojowej. Rozwiązania te wymagają jednak okresowego w ciągu dnia, lub systematycznego usuwania odchodów. Stanowiska płytkie w budynkach mogą być rozwiązywane jako bezściołowe lub też z częściowym ścieleniem słomą, torfem, trocinami itp. Ścielenie jest stosowane jako warstwa ocieplająca legowisko, lub też jako warstwa ograniczająca szkodliwe działanie odchodów (wilgotność, procesy fermentacyjne). Zachowanie czystości na stanowiskach legowiskowych i codzienne usuwanie odchodów może być rozwiązane przy zastosowaniu różnych urządzeń mechanicznych.
Innym rozwiązaniem jest kanał gnojowicowy przykryty rusztem — usuwanie odchodów odbywa się samoczynnie, bez urządzeń mechanicznych. W tym przypadku konieczne jest również ograniczenie ruchu zwierząt. Znacznie elastyczniejszym rozwiązaniem są podłogi szczelinowe z kanałami gnojowicowymi. Podłogi szczelinowe umożliwiają stosowanie w rozwiązaniach funkcjonalnych swobodnego ruchu zwierząt i utrzymanie dobrych warunków higienicznych na wszystkich przewidzianych technologią trasach ruchu (do stanowisk karmowych, dojami itp.). Dla młodego bydła rzeźnego i cieląt stosowane są kojce zbiorowe z podłogą szczelinową na całej powierzchni. Podłogi szczelinowe są okresowo spłukiwane wodą.
W budynkach dla drobiu, a również dla prosiąt wcześnie odstawionych od matek, są stosowane kojce piętrowe. Układy te oparto na pełnej mechanizacji zadawania pasz i usuwania odchodów. Dla kur niosek mechanizacja obejmuje również odbiór i segregację jaj.
Mechanizacja czynności związanych z obsługą zwierząt wymaga dość znacznych nakładów, które niekiedy sięgają ponad 50% kosztów budynku. Dlatego też ustalenie właściwych rozwiązań dla poszczególnych gospodarstw wymaga przeprowadzenia odpowiednich analiz ekonomicznych. W dużym uproszczeniu można przyjąć, że większa koncentracja zwierząt tworzy lepsze warunki ekonomiczne dla mechanizacji czynności obsługi. Przykładem może być stosowanie bardzo wydajnych maszyn udojowych.
Środowisko, w którym przebywają zwierzęta, wymaga odpowiedniego mikroklimatu panującego w budynkach. Ograniczenie ruchu zwierząt jest integralnie związane z oszczędnym zużyciem pasz. Tuczarnie trzody chlewnej, tuczarnie bydła rzeźnego i brojlernie uzyskują dobre wyniki przyrostu, pomimo że zwierzęta przez cały cykl produkcyjny pozostają w budynkach bez wybiegów, a nawet niekiedy bez światła dziennego (oświetlenie sztuczne). Wyniki te są jednak ściśle związane z tworzonymi w budynkach warunkami bytowania. Dla poszczególnych gatunków i wieku zwierząt wymagania te są zróżnicowane. Drogą badań określono najbardziej sprzyjające produkcji parametry temperatur i wilgotności powietrza, wymiany i ruchu powietrza, nasłonecznienia, dopuszczalnych stężeń gazów oraz zakres czynności pielęgnacyjnych i dezynfekcji, jak: mycie, szczotkowanie, a nawet masaże. Nowoczesny budynek dla zwierząt powinien te wszystkie wymagania bezwarunkowo spełniać. Dlatego też w pewnych przypadkach konieczne jest w naszym klimacie wprowadzanie okresowego ogrzewania budynków, instalowanie urządzeń wentylacyjnych, a nawet klimatyzacji.
Mikroklimat w budynku zależny jest również od strefy klimatycznej, użytych materiałów budowlanych, długości ścian zewnętrznych, wysokości pomieszczeń i rozmieszczenia otworów okiennych i drzwiowych, koncentracji zwierząt, technologii żywienia i usuwania odchodów. Wyprowadzenie ogólnego bilansu cieplno-wilgotnościowego dla budynku jest podstawą do zastosowania odpowiednich rozwiązań technicznych.
W gospodarstwie indywidualnym, miejscem koncentracji budownictwa mieszkaniowego i gospodarczego jest działka siedliskowa. W gospodarstwie wielkoobszarowym koncentracja budownictwa następuje w jednym lub kilku ośrodkach gospodarczych. Budownictwo mieszkaniowe i usługowe dla ludności zatrudnionej w gospodarstwach wielkoobszarowych stanowi wydzieloną strefę mieszkaniową. Budownictwo gospodarcze tworzy układ przestrzenny powiązany z obszarem użytków rolnych. Lokalizacja ośrodka gospodarczego w stosunku do obszaru użytków rolnych jest zależna od wielu czynników, a więc: od wielkości i kształtu obszaru użytków rolnych, wartości bonitacyjnej gleb i rodzaju prowadzonej produkcji, układu dróg, przydatności terenów dla celów budowlanych.
Najważniejszym czynnikiem ekonomicznym jest transport w obrębie gospodarstwa, który można podzielić na zewnętrzny, związany z dojazdami i pracami polowymi oraz wewnętrzny w ośrodku gospodarczym, związany z czynnościami wykonywanymi w obrębie budynków i w budynkach. Układ budynków w ośrodku gospodarczym jest więc zależny od organizacji i technologii wykonywanych czynności. Oszczędność pracy i oszczędność transportu przemawiają za skupieniem zabudowy i skróceniem ciągów robocznych. Koncentracja budownictwa wpływa również na obniżenie kosztów uzbrojenia technicznego ośrodka, wyposażenia w drogi i place, urządzenia wodno-kanalizacyjne i elektryfikację. Dopuszczalne skupienie zabudowy jest określone odpowiednimi przepisami ochrony przeciwpożarowej i sanitarnej.
Współczesne możliwości techniczne pozwalają na poszukiwanie układów zwartych o jednorodnym wyrazie architektonicznym, który można osiągnąć drogą kompozycji bryłowej, kolorystyką i układem zieleni w krajobrazie rolniczym.
Realizacja budownictwa mieszkaniowego, usługowego i gospodarczego na wsi, w coraz większym stopniu jest związana z prefabrykacją. Postęp w tej dziedzinie polega na wprowadzaniu nowych materiałów budowlanych i nowych technik wznoszenia budynków. Do tradycyjnych materiałów budowlanych zaliczane są materiały miejscowe: drewno budowlane, kamień, glina, wapno, słoma itp. oraz materiały drobnowymiarowe: cegła, pustaki, dachówka.
Technika uprzemysłowiona realizacji budownictwa jest związana z użyciem nowoczesnych materiałów budowlanych i polega na montażu budynku z elementów wielkowymiarowych, uprzednio przygotowanych na placu budowy, lub w zakładach prefabrykacji. Elementy wielkowymiarowe mogą być wykonane z betonu, żelbetu, stali, aluminium, drewna, materiałów drewnopochodnych i tworzyw sztucznych. Prefabrykacją, która warunkuje uprzemysłowioną realizację budownictwa, wymaga wprowadzenia typizacji elementów budowlanych. Dla budownictwa mieszkaniowego, usługowego i poszczególnych grup budownictwa produkcyjnego, w powiązaniu z różnorodnymi programami i funkcją budynków, ustalono optymalne moduły konstrukcyjne.
W budownictwie wiejskim największa różnorodność programów i funkcji występuje w budynkach dla zwierząt gospodarskich.
Na różnorodność rozwiązań wpływają wymiary zwierząt, grupowanie w jednym budynku kilku rodzajów zwierząt oraz zastosowana technologia czynności obsługi. W gospodarstwach wielkoobszarowych łatwiej jest uporządkować grupowanie zwierząt i ograniczyć ilość rozwiązań technologicznych obsługi, aniżeli w gospodarstwach indywidualnych. W miarę rozwoju specjalizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwach indywidualnych, nastąpi większe dostosowanie rozwiązań funkcjonalnych do modu-
łów konstrukcyjnych, w związku z wprowadzeniem bardziej jednolitych,* zmechanizowanych technologii utrzymania zwierząt.
Z doświadczeń krajów bardziej zaawansowanych w rozwoju prefa-brykacji budownictwa wiejskiego wynika, że budownictwo gospodarcze należy realizować z lekkich i tanich materiałów, ponieważ szybki rozwój technologii stale zmniejsza przydatność jeszcze nie zamortyzowanych, a już przestarzałych budynków.
Prefabrykacja i typizacja budownictwa ogranicza w pewnym stopniu swobodę projektowania, jednak wzrost produkcji rolniczej wymaga dostarczenia rolnictwu w krótkim czasie dużej ilości budownictwa mieszkaniowego, usługowego i produkcyjnego. Realizacja tego rodzaju postulatów będzie możliwa jedynie przez usprawnienie inwestycji budowlanych, przy zastosowaniu prefabrykacji i przy zmechanizowaniu najbardziej pracochłonnych czynności w budownictwie wiejskim.