A A A

DOMOWA WINIARENKA

Winogrona uprawia się szczególnie na południu Sło­wacji i Moraw. Tak więc w tamtejszych domkach je­dnorodzinnych urządza się również pomieszczenie na składowanie wina oraz wyrabianie go, które to miejsce można bardzo ładnie urządzić jako małą winiarenkę. Dobrze jest wydzielić tę część, w której się pracuje, (9-16 m2) ścianką działową lub zasłoną, a w drugiej części pomieszczenia urządzić kącik w stylu ludowym (drewniane krzesła i stół), w którym będzie można przeprowadzić degustację. Na drewniane mebelki można np. położyć skóry, uzupełnić całość różnymi przedmiotami ludowymi, jak: świeczniki, popielniczki, komplet do picia, misy, dzbany, lampy itp. Przy zasto­sowaniu ładnej kombinacji drewna, ceramiki, skóry i żelaza można wyczarować przytulny kącik. Ściany dobrze jest wyłożyć drewnem lub kamieniami, część może być otynkowana tynkiem gruboziarnistym, a podłoga powinna być z cegieł układanych na płasko. Na białych, fakturowych ścianach można nieregularnie rozmieścić ceramiczne rurki. Ale może też być cała ściana z rurek drenażowych, układanych jedna obok drugiej. Czoła płytek ceramicznych powinny wystawać ze ściany na dwa centymetry przed powierzchnię tyn­ku. Również sufit może być wykończony jak drewniany strop z pułapem z belek drewnianych lub na wzór skle­pienia. Część pomieszczenia, w której się pracuje, można od­dzielić od winiarenki np. zasłoną, na wzór starych sło­wackich „szynków". Pomieszczenie nie musi mieć oświetlenia naturalnego, a wietrzenie może odbywać się przez kanały wentylacyjne. Winiarenka powinna mieć 9-15 m2. Jeżeli już od początku, przy projektowa­niu myślimy o jej urządzeniu, możemy o jej powierz­chnię zmniejszyć pokój dzienny.